top of page

Over ons

Wanneer een hobby je passie wordt, of een passie je hobby wordt.

Onze vereniging bestaat uit

een bestuur:

een afvaardiging dat het stelletje ongeregeld in banen probeert te leiden. Dat houdt in: toneelstukken zoeken, of zelf schrijven, brainstormen achter de schermen, regisseurs, acteurs en medewerkers zoeken, financiën regelen, ...

acteurs en actrices:

mensen die zich graag willen uitleven, die gek genoeg zijn om voor een publiek te spelen, die serieus genoeg zijn om hiervoor te repeteren. 

decorontwerpers:

Technische bollebozen met de handen uit de mouwen. Door te zagen, schilderen, behangen, timmeren,... bouwen ze de scène op.

rekwisiteur:

Iemand die zorgt voor de juiste rekwisieten, die 

het verhaal de final touch geven. 

grime: 
Via de juiste schmink en haarsnit wordt een acteur pas een echt personage. Rekening houdend met de belichting, maken zij het verhaal af. 

helpende handen: 

mensen die reclame maken, die tickets verkopen, mensen begeleiden tijdens voorstellingen, die het decor opbouwen en afbreken... 

De acteurs, regisseur en rekwisiteur van Konijn met pruimen.

De acteurs, regisseur en rekwisiteur van Konijn met pruimen (2022) 

Het ontstaan

De ontstaansgeschiedenis van Theater Dakwerken gaat als volgt:

Op een druiligere avond werd de repetitie van het Tielts Volkstoneel zoals gewoonlijk afgesloten met een drankje in De Foyer van het CC Gildhof. Eén drankje werden er twee, twee werden er... (laten we het houden op 'meerdere') 

Lieven Mathys en Stefaan De Cloet bleven uiteindelijk als laatsten aan de toog over. Er zijn geen geschriften gevonden over wat volgt, maar naar verluidt opperde één van hen het idee om een toneelstuk te spelen over een herkenbaar thema zoals bouwperikelen. In het stuk zou men starten met niks op scène en eindigen met een volledig afgewerkt dak. Het stuk leent zich om verschillende thema's aan bod te laten komen: Van relationele strubbelingen tot uitdagingen met aannemers, zelfs iemand die van een dak valt,... mogelijkheden genoeg voor een boeiend script. 

Binnen de vereniging groeide het idee om 'Festen' op de planken te brengen. Omdat dit een serieus stuk was, en geen komedie, kon dit niet onder de vlag van het Tielts Volkstoneel worden opgevoerd. 

Hierdoor werd een nieuw gezelschap opgericht. Deze groep zou in het najaar spelen, zodat het Tielts volkstoneel nog steeds in het voorjaar kon spelen. De nieuwe vereniging had nog geen naam. En zo geschiedde: Theater Dakwerken was geboren. 

Wisten zij veel dat zij die aan de toog stonden, eigenlijk aan de wieg stonden van een nieuwe vereniging. 

Oh ja, en het stuk over de bouwperikelen... Het staat nog steeds in de steigers. 

 

Het bestuur

Konijn met pruimen

laatste productie: 2022

foto 5.png
Foto 1.png
Foto 3.png
bottom of page